
Zidentyfikowano trzy nowe gatunki jadowitych małpiatek
14 grudnia 2012, 12:29Na Borneo zidentyfikowano trzy nowe gatunki jadowitych małpiatek z rodzaju Nycticebus. Dotychczas zwierzęta zaliczano do jednej grupy z innym gatunkiem, ale uczeni University of Missouri dowiedli, że to różne gatunki. Z jednej strony oznacza to, że są one bardziej zagrożone niż sądzono, a z drugiej daje nadzieję na lepszą ich ochronę

Serwis Dotcoma otrzymał 150 ostrzeżeń od właścicieli praw autorskich
30 stycznia 2013, 12:21Nowa witryna Kima Dotcoma, Mega, otrzymała już 150 ostrzeżeń o przechowywanych na jej serwerach treściach łamiących prawa autorskie. Mega.co.nz daje użytkownikom bezpłatny dostęp do 50 gigabajtów przestrzeni dyskowej. Użytkownik może udostępniać innym materiały przechowywane na serwerach Mega, podając dokładny odnośnik do tychże materiałów

Ludzie zaczęli wytwarzać ceramiczne pojemniki, by gotować ryby?
11 kwietnia 2013, 10:18Plemiona zbieracko-łowieckie z okresu ostatniego zlodowacenia wytwarzały gliniane garnki, by gotować w nich ryby.

Cyfrowe mumie do odwijania
1 lipca 2013, 10:20Muzeum Archeologii Śródziemnomorskiej i Bliskiego Wschodu (Medelhavsmuseet) w Sztokholmie zdigitalizuje kolekcję 6 mumii. Dzięki interaktywnej wizualizacji zwiedzający będą mogli zbadać trójwymiarowe modele i stwierdzić, co właściwie znajduje się w sarkofagu. Otwarcie stałej ekspozycji ma nastąpić w lutym przyszłego roku.
Gwizdek ratujący życie
29 sierpnia 2013, 06:43Park On-hee, Kim Myeoung-soo i Jang Young-seo z Kyung Hee University zaprojektowali gwizdek dla ofiar katastrof. Ma on postać plastikowej kulki ze świecącą w ciemności na zielono gumową wstawką.
Pierwsza jasna zima od stulecia
25 października 2013, 06:34Rjukan w Norwegii leży w tak głębokiej dolinie, że od jesieni do wiosny promienie wiszącego nisko nad horyzontem słońca w ogóle tam nie docierają. By zaradzić jakoś problemowi, na okolicznych wzgórzach zainstalowano 3 zwierciadła. Ustawiono je w taki sposób, by na rynku miasta oświetlić obszar o powierzchni ok. 604 m2.

Trudne środowisko? Komunikujmy się za pomocą alkoholu
19 grudnia 2013, 13:20Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick i York University opracowali system komunikacji molekularnej do transmisji wiadomości i danych, który będzie można wdrożyć w środowiskach, gdzie nie da się wykorzystać fal elektromagnetycznych, czyli np. pod wodą czy pod ziemią.

Muzealne czaszki z czasów rzymskich
12 lutego 2014, 09:36Nowe badania sugerują, że czaszki i inne części ciała odkryte w styczniu w Muzeum Londyńskim mogły należeć do rzymskich gladiatorów, jeńców wojennych lub kryminalistów. Z artykułu opublikowanego w Archeological Science dowiadujemy się, że szczątki należały do około 40 mężczyzn w wieku 25-35 lat

Ludzka skóra okazała się skórą owczą
7 kwietnia 2014, 12:28Należąca do Wydziału Prawa Uniwersytetu Harvarda książka Juana Gutiérreza Practicarum quaestionum circa leges regias Hispaniae, którą przez inskrypcję odnoszącą się do obdartego żywcem przyjaciela uważano za oprawioną w ludzką skórę, jest tak naprawdę obciągnięta skórą owczą.

Ochrona świeżości chleba za pomocą olejków eterycznych
5 czerwca 2014, 10:55W miarę jak ludzie szukają zdrowszych zastępników dla syntetycznych produktów czyszczących, sprejów przeciw komarom czy leków, olejki eteryczne zyskują coraz większą popularność. Teraz naukowcy badają ich potencjał w roli konserwantów. W najnowszym numerze Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano jadalne filmy z olejkami goździkowym i oregano, które konserwują chleb na dłużej niż komercyjne dodatki.